Italië: Vanaf vandaag blokkades in alle belangrijke havens

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

Vandaag starten duizenden Italiaanse havenarbeiders en vrachtwagenchauffeurs met blokkades in alle belangrijke havens in het land. De arbeiders en chauffeurs beantwoorden daarmee het “groen paspoortbeleid” van de regering.

De Italiaanse regering kondigde eerder aan dat vanaf 15 oktober 2021 voor alle werknemers in alle sectoren een “groen paspoort” verplicht zou worden. Het ‘paspoort’ is het vaccinatiepaspoort van de EU dat door de regering vanaf vandaag wordt afgedwongen.

De blokkades worden gesteund door de vakbonden en meerdere vertegenwoordigers hebben laten weten dat er pas een einde komt aan de blokkades wanneer het groen paspoortplan wordt opgedoekt.

Voorlopig hebben de vakbonden de Italiaanse regering een week de tijd gegeven om de green pass-plannen te herzien. De blokkades in onder andere de havens van Triëst en Genua zullen dus minstens tot 22 oktober duren.

De blokkades zullen voor grote problemen zorgen bij transport en distributie in het land want beide havens behoren tot de grootste en belangrijkste in Europa.

Gevreesd wordt dat de blokkades zullen worden gebruikt door de Italiaanse regering en de EU om distributie en transport verder te automatiseren waardoor een groot aantal jobs zouden kunnen verdwijnen op vrij korte termijn.

Die plannen voor automatisering zijn echter nog geen voldongen feit want als de arbeiders de havens blijven bezetten en dus controleren komt er van automatisering niets in huis.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.