COVID-tirannie: Restaurant Waku Waku in Utrecht haalt 215.000 euro op met crowdfunding na “verplichte” sluiting

Floris Beukers
Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

Maandag probeerden de burgermeester van Utrecht, Sharon Dijksma, en de politie een restaurant in de stad te sluiten omdat de uitbaters weigerden om de CoronaCheck-app te gebruiken, om zo de medische status van klanten te controleren.

Floris Beukers en Naphassa Parinussa, de eigenaars van het restaurant, Waku Waku, kregen dinsdag vervolgens een slotenmaker aan de deur die in naam van de burgemeester de sloten kwam vervangen.

Beukers zei eerder dat hij CoronaCheck niet wil gebruiken omdat hij dan onderscheid zou moeten maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, liet hij weten, hij ziet dat als discriminatie.

Maandag en dinsdag kon het Waku Waku-team alvast rekenen op tientallen medestrijders tegen de COVID-tirannie van Dijksma.

Die steun heeft zich ondertussen vertaald in een bedrag van meer dan 215.000 euro die Beukers en Parinussa hebben opgehaald aan de hand van een GoFundMe-crowdfunding, waar ze het volgende bericht achterlieten voor hun supporters:

Lieve mensen,

Zojuist zijn de sloten uitgeboord van ons restaurant. We moeten dicht. Omdat wij weigeren te discrimineren. Op welke grond dan ook. Ook als de overheid dat van ons vraagt. Eist, kan je beter zeggen. Want niet gehoorzamen aan het bevel tot discriminatie wordt genadeloos afgestraft. Onze zaak, waar we zo hard voor hebben gewerkt en zo veel liefde in hebben gestopt, glipt uit onze handen. En waarvoor? Waarom? Omdat wij niet discrimineren. We zijn onthutst.

Op grond van artikel 1 Protocol nr. 12 bij het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, is discriminatie verboden. Wat de overheid van ons vraagt, is niet alleen in strijd met ons moreel kompas. Het is ook nog eens hartstikke fout. De tijd zal uitwijzen of en wanneer de realisatie daarvan algemeen goed zal worden.

We trillen, huilen en zoeken steun bij ons team. Maar we staan. En een ding staat vast: het WAKU WAKU hart bonkt en zal blijven bonken. Wij gaan nergens heen. Wij gaan op zoek naar een plek in de nieuwe wereld, die al in opbouw is. Een wereld, vrij van discriminatie en tirannie. Een wereld waarin niemand wordt gedwongen een inbreuk te maken op hun lichamelijke integriteit. Waarin iedereen welkom is.

Maar daarvoor hebben we jullie hulp nodig. Want financieel zijn we uitgekleed. Steun ons. Elk gebaar, hoe klein ook, zal dankbaar worden ontvangen. Met heel ons hart, dank jullie wel.

Lieve mensen, laat WAKU WAKU ook jullie bonkend hart zijn. Het terras blijft open. Niet om het verlies van omzet te compenseren maar als signaal naar buiten toe. We blijven zichtbaar en hopen dat we jullie elke dag massaal mogen ontvangen.

Wij werken niet mee aan een nieuw onmenselijk normaal. Liever maken wij onderdeel uit van een mogelijk kantelpunt. Doen jullie mee?

Liefs,

Floris & Naphassa

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.