Filipijnse COVID-tirannie zorgt voor meer kinderarbeid en minder onderwijs

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

Terwijl meer en meer ouders in Nederland en België vechten voor de rechten en het welzijn van hun kinderen, heeft er zich aan de andere kant van de wereld een noodsituatie ontwikkeld waarvan niet meteen het einde in zicht is.

In de Filipijnen zorgt de COVID-tirannie van de Duterte-regering nog steeds voor een teruggang naar oude praktijken waar het land maar moeizaam vanaf kwam: kinderarbeid.

Sinds maart 2020 sturen de ouders van honderden kinderen, zover is geweten, hun kinderen noodgedwongen terug naar de goudmijnen in Camarines Norte, een mijnbouwgebied in het noorden van het land.

Kinderen, 15 jaar en jonger, helpen er hun ouders mee bij het ontginnen van goud.

Het ontginnen gebeurt in de mijnen maar ook in de nabijgelegen Bosigon-rivier.

De kinderen worden in 10 meters diepe tunnels gestuurd om er de aarde boven te halen, die mogelijk goud kan bevatten.

Een werkdag van 8 uren levert de ouders en de kinderen samen slechts 3,50 euro tot 8,50 euro op. Lokale zakenmannen nemen gretig gebruik van de goedkope en jonge werkkrachten.

De Filipijnse “lockdowns” hebben er ook voor gezorgd dat bijna alle onderwijs online gebeurt maar de meeste kinderen hebben geen betrouwbare toegang tot internet waardoor ze nu bijna twee jaar achterlopen met hun leerstof.

Het einde van de “lockdowns,” de kinderarbeid en de online lessen is nog lang niet in zicht want ook in de Filipijnen, net zoals in onze twee buurlanden, is corruptie een groot probleem. Een probleem dat overal in toenemende mate op de voorgrond is gekomen sinds 11 maart 2020.

Machthebbers zien in de ‘crisis’ een gouden kans om meer macht en rijkdom naar zich toe te trekken en willen daar geen einde aan zien komen.

Volgend jaar zijn er verkiezingen in de Filipijnen, die kunnen misschien een uitweg zijn voor het land. Misschien…

Als de nieuwe regering de intentie en het lef heeft om zich te verzetten tegen de VN, het Wereld Economisch Forum, de Wereldbank en de Chinese en Amerikaanse regeringen.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.