Anoniem en veilig met Protonmail? Toch niet!

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

De meeste gebruikers van Protonmail gaan er van uit dat zij de emaildienst anoniem en veilig kunnen gebruiken. Protonmail belooft dit immers.

De realiteit is echter anders.

Protonmail logt wel degelijk de gegevens van gebruikers, inclusief het IP-adres en het toestel waarmee de emaildienst wordt gebruikt.

Vorige week ontstond daarover een hevige discussie op Twitter, nadat een hacker een verslag in handen kreeg van de Zwitserse gerechtelijke politie.

Het verslag toonde aan dat Protonmail gebruikersdata heeft overhandigd aan de Zwitserse gerechtelijke politie nadat zij werden gecontacteerd door Europol, de politiedienst van het communitaristische EU-systeem.

In totaal zou Protonmail vorig jaar 3.572 keren gegevens hebben vrijgegeven van gebruikers op verzoek van Zwitserse autoriteiten.

Uw Protonmail-account is dus niet anoniem en uw veiligheid kan dus niet worden gegarandeerd wanneer u de emaildienst gebruikt.

Hoewel Protonmail, naar verluidt, enkel meewerkt met de Zwitserse autoriteiten kunnen buitenlandse autoriteiten via de Zwitserse ook gegevens van gebruikers opeisen. Dat zou 195 keren gebeurd zijn in 2020.

Gezien de tirannieke houding van nagenoeg alle regeringen wereldwijd, sinds 11 maart 2020, is het denkbaar dat zij activisten die een COVID-dictatuur bestrijden ook via Protonmail willen opsporen.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.