WHO introduceert een gecentraliseerde databank voor vaccinatiecertificaten (DDCC:VS)

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

De CoronaCheck in Nederland, het COVID Safe Ticket in België, de pass sanitaire in Frankrijk en het EU-vaccinatiepaspoort blijken allen slechts een tussenstop te zijn op weg naar een gecentraliseerd systeem voor vaccinatiecertificaten voor de ganse wereld. Althans, als de WHO ongehinderd haar gang kan gaan. Dat laatste hangt af van in hoeverre wij met z’n allen weigeren daaraan mee te werken.

DDCC:VS

Eind augustus publiceerde de WHO een document waarin men spreekt over “digital documentation of COVID-19 certificates: vaccination status,” of DDCC:VS.

Op het eerste zicht lijkt het document een handleiding te zijn voor regeringen en hun partners om een systeem voor vaccinatiecertificaten uit te bouwen op nationaal niveau, maar al snel wordt duidelijk dat de WHO eigenlijk een gecentraliseerd systeem wil waar de WHO zelf ook altijd toegang tot heeft.

Zoals is geweten bestaat de WHO, en is een lidmaatschap van een land, op basis van de WHO-grondwet. Een grondwet die nooit werd erkend door middel van referenda of andere democratische processen waarbij de bevolking zich uitdrukkelijk kon uitspreken over de WHO-grondwet.

Voor de voorgestelde DDCC:VS beroept de WHO zich op haar eigen grondwet: “De lidstaten zullen verantwoordelijk zijn voor het implementeren van het beleid dat nodig is om de DDCC:VS-workflows te ondersteunen, en om te voldoen aan hun wettelijke verplichtingen onder nationaal en internationaal recht.

Onder “internationaal recht“, wat in deze eigenlijk gemeenschapsrecht is (communitarian law), valt volgens de WHO ook haar eigen grondwet.

Het implementeren van het beleid” is een directe verwijzing naar de WHO-grondwet (waarvoor u nooit vóór of tegen kon stemmen).

Hoewel de WHO stelt dat landen op hun eigen manier kunnen meewerken aan de opbouw en uitbouw van de DDCC:VS-databank zijn daar wel voorwaarden aan verbonden op technisch vlak.

Zo moeten papieren certificaten een “health certificate identifier (HCID)” vermelden (waar de WHO vervolgens toegang tot heeft). En uiteindelijk worden alle papieren certificaten dan toch digitale certificaten waardoor de HCID-code zal worden overgenomen. De WHO geeft in het document ook andere codes die zouden gebruikt moeten worden.

Echter, de DDCC:VS-databank is niet enkel bedoeld voor COVID-19, volgens de WHO:

“Het huidige document is geschreven voor de aanhoudende wereldwijde COVID-19-pandemie; de aanpak is dus ontworpen om te reageren op de evoluerende wetenschap en op de onmiddellijke behoeften van landen in deze snel veranderende context; om deze reden wordt het document uitgegeven als tussentijdse handleiding. De aanpak zou uiteindelijk kunnen worden uitgebreid om de vaccinatiestatus vast te leggen ter bescherming tegen andere ziekten.”

De DDCC:VS-handleiding werd gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation, de regering van Estland, Fondation Botnar, de staat Koeweit en de Rockefeller Foundation.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.