Franse en Spaanse rechtbanken beëindigen verplicht COVID-paspoort

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

Een rechtbank in Versailles schortte dinsdag het gebruik van een verplicht COVID-paspoort op. De beslissing maakt toegang tot winkelcentra zonder een COVID-paspoort nu mogelijk in het Franse departement Yvelines.

Voor de rechtbank voorziet het gebruik van een verplicht COVID-paspoort niet in “de voorwaarden die de toegang garanderen voor mensen die geen pass sanitaire hebben tot instellingen die essentiële goederen verkopen die zich binnen de muren van deze winkels en centra bevinden.

Volgens de rechtbank maakt een verplicht COVID-paspoort een “ernstige en duidelijk onrechtmatige inbreuk op de fundamentele vrijheid van komen en gaan.

De rechtbank oordeelde ook dat het niet te verantwoorden valt dat mensen zonder pass sanitaire in kleinere en vaak duurdere winkels zouden moeten winkelen.

De rechtbank kiest hiermee duidelijk om te oordelen op basis van de grondwet en dwingt die dus af.

In Andalusië vernietigde vorige week  het Hooggerechtshof een overheidsbesluit dat een COVID-paspoort verplichtte voor toegang tot horeca-zaken.

Het Hof stelde dat de verplichting een extreme en uitgebreide beperking is van de individuele rechten, een beperking die niet kan worden gerechtvaardigd.

het Hooggerechtshof was van oordeel dat deze beperking niet op een algemene manier kan worden uitgevaardigd voor het hele Andalusische grondgebied en voor alle gemeenten.

De rechtbank verklaarde toen ook dat een dergelijke beperking van rechten niet kan worden gebaseerd “op een technisch rapport van de Algemene Directie Volksgezondheid” omdat een “advies ons niet in staat stelt de evenredigheid van die maatregel te begrijpen“.

De afgelopen weken hebben verschillende rechtbanken op de Canarische Eilanden, in Andalusië, Cantabrië en Galicië ook daar de verplichting vernietigd.

Ook in Spanje vinden rechtbanken opnieuw hun weg terug naar de tekst en het belang van de grondwet.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.