Franse regering maakt thuisonderwijs strenger met nieuwe wet

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

In Frankrijk werd een nieuwe wet, die ook invloed heeft op thuisonderwijs, goedgekeurd door het Grondwettelijk Hof. Het Macron-regime diende de nieuwe wet eerder in waarmee zij “meer respect” wil voor de Franse republiek.

De regering onder Macron wil met de nieuwe wet de strijd aangaan met “separatisten” die volgens de indieners de autoriteit van de Franse regering ondermijnen.

Die “separatisten” zijn voornamelijk mensen die het opengrenzenbeleid ten voordele van migranten of de huidige COVID-dictatuur verwerpen.

De nieuwe wet, die vanaf 2022 van kracht zou zijn, zou ouders verplichten om toestemming te vragen aan de overheid om thuisonderwijs te geven aan hun kinderen. Tot dit jaar konden ouders thuisonderwijs gewoon melden aan de overheid.

De overheid zou dan vanaf volgend jaar 4 mogelijke redenen aanvaarden voor thuisonderwijs maar zij zou daar in principe vrij spel in hebben.

Thuisonderwijs zou enkel mogelijk zijn als een kind een handicap heeft, intensief aan sport of kunst doet, dakloos is of wanneer een door de overheid vooraf goedgekeurde reden het vereist.

Voor de vrijheid binnen het Franse onderwijs betekent de wet een sterke achteruitgang. Jarenlang zag thuisonderwijs een opmars in Frankrijk, vooral omdat veel ouders vinden dat de kwaliteit van het gesubsidieerde onderwijs er op achteruit is gegaan.

De hervorming heeft duidelijk meer te maken met behoud van controle over de bevolking, door leerstof meer aan banden te leggen, dan met het willen opwaarderen van het onderwijs.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.