Tsjechische senaat keurde vorige maand recht op wapenbezit en -gebruik goed

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

Het recht om zichzelf en anderen te verdedigen met wapens onder wettelijke voorwaarden zal worden vastgelegd in de Tsjechische grondwet. Het zal onderdeel worden van het Handvest van de Grondrechten en Vrijheden.

De aanpassing, d.m.v. een amendement, is een reactie op ontwapeningstrends binnen de EU. De Senaat stemde vorige maand voor de wijziging van het Handvest.

Het amendement  zal worden ondertekend door de president die zelf ook voorstander is van het recht op wapenbezit en -gebruik in Europa.

Het Handvest van de Grondrechten en Vrijheden zal nu een bepaling bevatten waarin staat dat “het recht om het eigen leven of het leven van een ander met een wapen te verdedigen, wordt gegarandeerd onder de voorwaarden die door de wet zijn vastgelegd.

Volgens de indieners van het amendement zal de wetswijziging voorkomen dat dit recht wordt ingeperkt door andere wetten. Het zal ook de positie van Tsjechië versterken bij de bespreking van andere EU-regelgevingen.

Het voorstel is niet alleen symbolisch van aard, maar kan ook dienen als verzekering voor de toekomst“, zei senator Martin Červíček namens de indieners.

Červíček wees op de neiging van sommige EU-lidstaten om het dragen van voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt, te verbieden. Volgens Červíček zal de ontwapening van de bevolking geen grotere veiligheid brengen, aangezien criminelen op illegale wijze wapens kopen.

De wetswijziging komt in een periode waarin de EU de grondwetten van lidstaten op grote schaal schendt door  onder meer ‘lockdowns’ en vaccinatiepaspoorten af te dwingen.

Tsjechië, zo blijkt, bereidt zich voor op turbulente  tijden.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.