Belgische overheid koopt nieuw COVID-medicijn dat nog niet volledig werd getest op veiligheid

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

Onder een nieuw EU-contract heeft de Belgische overheid een aankoop bevestigd van het experimentele medicijn Sotrovimab dat naar verluidt kan worden gebruikt bij COVID19-patiënten. Voor hoeveel doses van de 220.000 bestelde doses de regering heeft getekend is niet gekend.

Sotrovimab werd in geen enkel land goedgekeurd als erkend medicijn en kan dus, ook in België, enkel onder een autorisatie voor noodgebruik worden toegediend.

Op de informatiepagina voor Sotrovimab die de EU online heeft vinden we het volgende.

  • Er bestaan geen onderzoeksdata voor Sotrovimab voor gebruik bij kinderen jonger dan 12.
  • Hoe het lichaam van 65-plussers reageert op Sotrovimab is niet gekend.
  • Sotrovimab werd niet getest bij patiënten met een nierfunctiestoornis.
  • Er werd geen formeel onderzoek gedaan naar de werking van Sotrovimab bij patiënten met een leverfunctiestoornis.
  • Anaphylaxis [ernstige allergische reactie(s)], “werd gemeld na infusie van sotrovimab in een onderzoek bij gehospitaliseerde patiënten.
  • Er zijn geen formele onderzoeken gedaan naar de werking en effecten van Sotrovimab in combinatie met andere medicijnen, inclusief ‘COVID-vaccins.’
  • Er zijn geen of een beperkte hoeveelheid gegevens over het gebruik van Sotrovimab bij zwangere vrouwen. Onderzoeken met dieren met betrekking tot de reproductietoxiciteit zijn niet uitgevoerd.
  • Sotrovimab kan gepaard gaan met placentale overdracht bij de moeder naar de zich ontwikkelende foetus. Het mogelijk risico van placentale overdracht van Sotrovimab voor de zich ontwikkelende foetus is niet bekend.
  • Er zijn geen gegevens beschikbaar over de uitscheiding van Sotrovimab in de moedermelk. Een risico voor de pasgeborenen/zuigelingen kan niet worden uitgesloten.
  • Er zijn geen vruchtbaarheidsonderzoeken uitgevoerd.

GlaxoSmithKline, de fabrikant van Sotrovimab, beschikt dus over heel weinig kennis wanneer het de veiligheid betreft van Sotrovimab.

Men weet ook niet of Sotrovimab al dan niet een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid en het voortplantingsstelsel (en het zenuwstelsel) van vrouwen (en mannen). Foetussen en pasgeborenen lopen mogelijk een risico maar wat dat precies inhoudt is, naar verluidt, ook niet geweten.

Volgens de Singaporese gezondheidsdienst (HSA) is het mogelijk dat Sotrovimab het immuunsysteem verzwakt waardoor ook het risico op virale infecties kan toenemen. De HSA stelt ook dat Sotrovimab er kan voor zorgen dat het lichaam minder in staat kan zijn om een COVID-vaccinatie te verwerken.

Toch wil de Belgische regering dit experimentele ‘medicijn’ aankopen en laten toedienen in het land, zo blijkt.

Voor Nederland is het voorlopig nog niet geweten of Sotrovimab  werd aangekocht.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.