Kleine overwinning in de Filipijnen… maar de ‘lockdown’ blijft voorlopig

Het standbeeld van Datu LapuLapu (ook Çilapulapu) in Lapu-Lapu City, de Filipijnse nationale held.
Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

Dinsdag berichtten we over de Filipijnse burgemeester van Lapu-Lapu City, Junard Chan, die maandag een verplichte COVID-vaccinatie invoerde voor iedereen in de stad.

Deze verplichting, zo blijkt nu, was deel van een politieke campagne waar ook een presidentieel adviseur, Joey Concepcion, aan meewerkte. Concepcion liet weten aan CNN dat hij president Duterte had geadviseerd om “ongevaccineerden in een lockdown te plaatsen.”

Een van de berichten die werden gedeeld op Facebook

Het bevel dat burgemeester Chan maandag uitvaardigde, executive order 2021 040, werd dezelfde dag nog het onderwerp van hevig protest op Facebook. Zo’n 95% van de bevolking gebruikt het sociaal netwerk dagelijks, waardoor het bevel tijdens de voorbije dagen in het merendeel van het land bekend werd.

Onder druk vanuit de bevolking besliste de burgemeester om de verplichte COVID-vaccinatie te schrappen. Straatprotesten waren blijkbaar niet nodig om de man van gedachten te doen veranderen.

Hij publiceerde gisteren een nieuw executive order waarin de verplichte vaccinatie niet meer wordt vermeld.

Echter, de ‘lockdowns’ in de stad, en de rest van het land, blijven van kracht. Waaronder het verplicht dragen van mondmaksers en gezichtsschermen, een alcoholverbod voor restaurants en cafés en een avondklok van 22 uur tot 5 uur.

16 maanden na de start van de ‘lockdowns’ in het land groeit nu eindelijk ook tegen deze aanhoudende maatregelen een protestbeweging, want een meerderheid van de bevolking ervaart ondertussen nog meer armoede dan vóór de ‘lockdowns’ van maart 2020.

Op Facebook bestaan ondertussen meerdere groepen die het protest naar de straten van Manila en Cebu willen brengen.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.