Filipijnse burgemeester verplicht COVID-vaccinatie voor iedereen

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

In de Filipijnse stad Lapu-Lapu heeft de burgemeester, Junard Chan, gisteren een bevel uitgevaardigd dat iedereen verplicht om gevaccineerd te worden met een COVID-vaccin. Hoewel de burgemeester dit niet expleciet zo verwoordde in zijn document “Executive Order 2021 040.”

Naast andere verregaande maar ongrondwettelijke maatregelen, zoals het verplicht dragen van mondmaksers en gezichtsschermen, een alcoholverbod voor restaurants en cafés en een avondklok van 22 uur tot 5 uur, eist Chan: “met ingang van 25 augustus 2021 mogen alleen gevaccineerde personen, op vertoon van hun vaccinatiekaart, openbare en particuliere markten betreden, waaronder winkelcentra, supermarkten, kruidenierszaken en lokale handelaars.”

De bevolking in Lapu-Lapu City is hierover sterk verdeeld.

Hoewel een groot aantal mensen deze oppressieve maatregelen verwelkomen, omdat velen niet correct zijn geïnformeerd, bestaat er een al even grote waakzame groep die dit bevel verwerpt.

In tegenstelling tot Nederland en België waar het publiek debat, ook op sociale media, vrij onbeperkt plaatsvindt is er in de Filipijnen een zekere terughoudendheid vanuit de bevolking. Immers, het was pas in 1987 dat de huidige grondwet werd gestemd, nadat de Ferdinand Marcos-dictatuur ten einde kwam ten gevolge van de bekende People Power Revolutie (EDSA Revolution).

Het is net die Marcos-periode waar de tegenstanders van Chan’s bevel naar verwijzen in hun verzet omdat velen beseffen wat een nieuwe dictatuur met zich zou meebrengen onder de huidige omstandigheden in het land en de rest van de wereld.

In het algemeen is de Filipijnse bevolking erg zachtaardig en vreedzaam. Bevelen zoals deze van Chan kunnen daar echter snel verandering in brengen.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.