Resultaten van een peiling door HLN.be over een “verplicht” corona-paspoort, in Vlaanderen, worden in twijfel getrokken

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze donateurs tijdens de lopende VNO crowdfunding. Wenst u meer artikels en uiteindelijk ook video’s en uitzendingen? Ga naar onze crowdfundingpagina en doe mee. €5, €10, €20, €50, €100, €250,… Elk bedrag maakt het verschil!

Gisteren publiceerde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws een artikel op haar website waarin Tommy Thijs, HLN-journalist, beweerde dat “een groot deel van de Vlamingen voorstander” is van een verplicht corona-paspoort en verplichte COVID ‘vaccins.’

Thijs baseerde zich daarvoor op resultaten van een peiling die door iVox werd uitgevoerd, in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM.

Op MeWe, het sociale mediaplatform dat een sterke groei kent sinds Facebook de accounts van duizenden gebruikers begon te blokkeren in 2020 omdat die o.a. COVD-berichten posten die volgens Facebook onaanvaardbaar of “fake news” zijn, barstten al snel vele gesprekken los die de resultaten in twijfel trokken.

MeWe-gebruikers stelden vragen bij de doelgroep van de peiling, gezien daar geen duidelijkheid wordt over gegeven door HLN, Thijs en iVox.

Hoewel iVox beweert dat de doelgroep van “1.000 Vlamingen” representatief is voor Vlaanderen hebben we bij VNO Nieuws dit niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

Ook op Twitter werd de peiling meteen onderuit gehaald. Zo postte Joren Vermeersch, een jurist uit Brugge, een peiling met de vraag “Volgens @HLN_BE wil liefst 62% van de Vlamingen een verplichte sanitaire pas als vereiste voor horecabezoek, zoals in FR. Lijkt me zeer straf. Daarom: wat denkt twitterland?

Bij het publiceren van dit artikel staat de teller vandaag voor deze peiling op 985 stemmen.

Daaruit blijkt dat 76,8% tegen een verplicht corona-paspoort is. Slechts 19,9% stemde voor. 3,4% heeft hierover geen mening.

De peiling van Vermeersch toont duidelijk een compleet ander resultaat voor dezelfde vraag over een verplicht corona-paspoort. Net zoals bij de iVox-peiling kan echter niet worden bevestigd of deze resultaten representatief zijn.

Wat wel duidelijk is. Peilingen kunnen niet worden gebruikt als enige standaard of als uitgangspunt voor het nemen van politieke beslissingen. Ook niet wanneer het gaat over zaken en feiten waarvoor een wetenschappelijke basis nodig is, zoals een verplicht corona-paspoort of verplichte COVID-vaccins.

Tot nu toe bestaat er voor beide geen wetenschappelijke basis waarop regeringen hun beslissingen kunnen baseren.

Zo kan men, volgens de Belgische Buitenparlementaire Onderzoekscommissie COVID-19, nog steeds niet aantonen wanneer men van een concrete “pandemie” kan spreken.

De Commissie beweert ook dat “PCR-testen geen besmettingen [kunnen] bevestigen” en dat PCR “de omvang van een epidemie of pandemie niet [kan] meten.” Dit op basis van verklaringen door de uitvinder van PCR, Kary Banks Mullis, in 1997.

Volgens de BOC-19-commissie kan een “EU-vaccinatiepaspoort […] nooit op een eerlijke manier ingevoerd worden” omdat daarvoor geen wetenschappelijke basis bestaat. BOC-19 stelt ook dat zo’n “paspoort” geheel in strijd is met de Belgische grondwet.

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.